Solarna energija: Analiza trendova i razvoja u Europi

Energetska tranzicija napreduje, a solarna energija igra ključnu ulogu. U ovom blogu ćemo osvijetliti aktualne trendove i razvoj u području solarne energije u Europi, s naglaskom na Njemačku, Skandinaviju i Balkan. Analizirat ćemo doprinos solarnih elektrana proizvodnji struje i dati pogled u budućnost do 2030.

Analiza trendova

Europa: Europsko tržište solarne energije u usponu je. Kumulirana instalirana snaga solarnih elektrana 2023. godine premašila je 200 gigavata, a vode Njemačka (oko 59 GW) i Italija (oko 23 GW).

Njemačka: Energijska tranzicija u Njemačkoj u velikoj je mjeri obilježena solarnom energijom. Ekspanzija fotonaponskih (PV) sustava ruši rekorde iz godine u godinu. 2023. godine instalirano je više od 25 GW nove PV snage.

Skandinavija: Skandinavske se zemlje ističu velikim solarnim potencijalom i progresivnom energetskom politikom. Norveška, Švedska i Danska bilježe jak rast u solarnom sektoru.

Balkan: Balkanska regija nadoknađuje zakašnjenje u području solarne energije. Zemlje poput Hrvatske, Srbije i Bugarske bilježe dvocifrene stope rasta u korištenju fotovoltaike.

Udjel solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje u Europi značajno varira. U Njemačkoj je 2023. godine oko 15%, dok je u Grčkoj i Italiji već preko 20%. Izgradnja solarnih elektrana značajno doprinosi dekarbonizaciji energetskog sektora i smanjenju emisija CO2.

Prognoza i trendovi do 2030

Budućnost solarne energije u Europi ružičasta je. Do 2030. godine očekuje se udvostručenje instalirane snage na preko 600 GW.

Decentralizirana opskrba energijom: Naglasak je na decentraliziranoj proizvodnji i korištenju solarne struje.

Rješenja za skladištenje: Baterije za skladištenje igraju ključnu ulogu u samoodrživosti i integraciji u elektroenergetsku mrežu.

Agrivoltaika: Korištenje solarnih panela u poljoprivredi dobiva na važnosti.

Solarna mobilnost: Elektrifikacija prometnog sektora pokreće potražnju za solarnom energijom.

Zaključak

Solarna energija je jedan od najvažnijih stupova energetske tranzicije u Europi. Brzi razvoj i veliki porast solarnih elektrana u posljednjim godinama ističu ogroman potencijal ove tehnologije. Uz kontinuiranu inovaciju i političke podsticaje, solarna će energija do 2030. i dalje davati još veći doprinos održivoj opskrbi energijom u Europi.

H.M.

Podijeli:

Povezani blog